Beste Longboards van [y]

Het longboarden stijgt snel in populariteit. Sinds de start van skateboarden is het ontwikkeld tot een eigen sport. Vooral voor beginners die hun eerste board willen kopen, kan het moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. Er zijn ontzettend veel longboards op de markt. Wat is nou een goed merk, lengte, en word board past precies bij mij? Van al de topmerken, verschillende lengtes, onderdelen etc. hebben wij een lijst gemaakt. Met deze website; de beste longboards van [y], kun jij straks een goede keuze maken.


Mijn Beste keus

Voordat ik me te diep in het longboarden stort, zet ik altijd graag mijn persoonlijke favoriete longboards bovenin. Voor lezers die gewoon op zoek zijn naar een longboard dat er cool uitziet of een basic starter longboard, dan kan het met deze longboards niet fout gaan! Voor rijders die willen weten waarom deze longboards zo goed zijn, blijf lezen.


1.Black Dragon Longboard

Dit drop-through longboard van Black Dragon heeft een licht concave board. Is relatief laag gepositioneerd, hoe lager bij de grond hoe kleiner de afstand is om je af te zetten! De trucks zijn door het board heen gemonteerd en aan de bovenkant van het board vastgezet. Dit geeft je meer stabiliteit, ook bij hogere snelheden!


2.REAPER RA Longboard Twin-Tip Drop-Through Freeride

Dit longboard heeft een laag zwaartepunt wat zorgt voor stevigheid bij afdalingen. Het deck is van 7 lagen Canadees esdoornhout en heeft een antislip laag. De wielen zijn groot (75 x 65 mm, 82 A) voor betere spoorgeleiding.


3.Atom DT Longboard Rasta

Drop-Through longboard met meer stabiliteit voor downhill en een makkelijkere push voor cruisen. Wheelbites zijn onmogelijk zelfs bij de scherpste bochten. Probeer hem uit en kom er achter waarom deze boards zo populair zijn. Door de iets kortere wielbasis en de iets bredere trucks stuurt dit boards als geen ander. Zoals het vaak gaat met de boards van Atom, wanneer je hem hebt geprobeerd wil je niets anders meer.


4.Globe Bannerstone longboard

De Bannerstone longboard in kleur is een goed longboard. Hij is beschikbaar in de maat 41 x 9.75 x 32.5WB. Hij heeft 72mm 78a wielen. En op het deck zit een antislip laag van griptape (de zwarte lijnen op het deck).


5.Area Longboard Tribal Curves

In de manier waarop deze boards gebouwd zijn zit niet zoveel verschil, maar je kunt degene kiezen die het beste bij jou past als je kijkt naar uiterlijk. Ze liggen laag bij de grond, waardoor je meer in balans bent. En obstakels op de weg zul je bijna niet voelen.


MEEST BELANGRIJK: vind je style

Dit is het belangrijkste deel van het artikel, dus let goed op! Longboarden is onderverdeeld in 3 hoofdstijlen. Die elk verbonden zijn aan bepaalde eigenschappen van longboards. Het vinden van een board ligt dus voornamelijk aan je skatestyle. Hieronder worden de stylen uitgelegd en vind je de beste longboarden die bij jou passen.


Beste Cruising Longboards

Cruising longboards worden voornamelijk gebruikt als woon-werkverkeer of als fun-to-have boards. Longboarden is namelijk een stuk gemakkelijker dan wandelen, en je bent ook nog eens een stuk sneller op je bestemming. Wie wil dat nou niet? Iemand die een cruiseboard wilt, wil gewoon van A naar B zonder te lopen. Cruising longboards hebben meestal een stijf deck, losse trucks en harde wielen.

Gebruikelijk is een kort deck, lengte van 30 tot 40 inch (76 tot 102 cm). De aspecten hierboven genoemd en het korte deck maken een slanke draaicirkel mogelijk. Hierdoor kun je gemakkelijker 90 graden bochten maken en bijvoorbeeld door de menigte heen bewegen.

Cruiseboards zijn zo ontworpen dat erop rijden net als surfen voelt, maar dan op het land. Ze zijn niet bedoeld voor extreem hoge snelheden of voor het doen van fancy tricks. Maar zee geven je absoluut een geweldige rijervaring op een longboard.


1.Globe Chromantic longboard cruiser

Deze cruiser van het merk Globe is medium lang. Hij lijkt een beetje op een surfplank. Daar komt de inspiratie ook vandaan. Hij is gemaakt van speciaal hout en heeft een zogenoemde kicktail met 70 mm 78a wielen en zwart griptape.


2.Skateboard Shaun White Airwalk Cruiser

Deze cruiser komt van Shaun White. Shaun White domineert al jaren de skateboard- en snowboardwereld. Deze cruiser hebben ze geheel naar eigen wens laten ontwerpen. Ze zijn ideaal voor cruisen over straat, maar ook in het park. Door de sterke griptape op het board heb je extra veel stevigheid. Door te platte neus en staart van het board kun je ook tricks doen.


3.Globe Chromantic Typhoon longboard cruiser

Deze cruiser is van Globe. Hij is niet heel groot, medium lengte. Hij is zo’n 84 cm lang. Het deck is gemaakt van hout met griptape. Zo heb je voldoende stevigheid en balans wanneer je op pad bent met je cruiser.


4.Globe Big Blazer Rosewood/Cowprint longboard

Deze cruiser van medium lengte heeft een ingebouwde flessen opener en zachte cruiser wielen van 62mm, 78a. Hij heeft een speciaal deck die lichter en sterker is en langer meegaat. De bearings draaien sneller en langer, waardoor het je board minder moeite kost om sneller te gaan.


5 Nijdam Longboard Drop-through

Drop-through longboard voorzien van een concave board, dat relatief laag is gepositioneerd. Dit komt doordat de trucks door het board heen gemonteerd zitten en aan de bovenkant van het board zijn vastgezet. Hierdoor ligt het zwaartepunt lager met als resultaat meer stabiliteit, ook bij hogere snelheden. Daarnaast is het gemakkelijker om harder te steppen, maar ook gemakkelijker om te remmen met de voeten. Ideaal te gebruiken op hellingen.


Beste Freestyle Longboard

Was jij ook ooit iemand die de hele dag in het skatepark rondhing? Het liefst de hele dag nieuwe trucs leren? Als dat zo is of was, ben je een freeride longborder. Deze stijl bestaat voornamelijk uit het doen van trucks. De meeste freestyle longboards hebben verlaagde decks om het initiëren van een slide te vergemakkelijke. Met name voor beginners is dat een stuk gemakkelijker.

Dancing vind ik ook leuk om te benoemen.
Bij dancing worden er trucs op het deck uitgevoerd. Een voorbeeld van een truc is het kruisen van je benen op het longboard. De meer gevorderde rijders gaan meestal dansen op het board, dit is een stuk moeilijker dan de standaard longboard methodes.


1.Longboard 38-inch Skull Party

Of je nou wil racen, schuin naar beneden wil gaan, wil skiën of gewoon wil cruisen op de weg. Deze longboards zijn de beste keuze die je kan maken. Het zijn slanke freeride boards met een licht gewicht. Ook zijn ze gemaakt om tricks te doen.


2.Globe Geminon XL longboard 47 spray wave / black copper

Ook dit longboard heeft een licht gewicht en is heel slank. Perfect dus om trucs mee te doen en lekker snel te rijden. Je kunt er alle kanten mee op. Het park, de straat en zelfs de bergen. Hij ligt laag bij de grond, dus geeft extra stabiliteit. En obstakels op de weg zul je nauwelijks voelen.


3.Nijdam Pro-line Longboard Kicktail Bamboo – Rasta Revolution

Aan de voorkant en achterkant is dit board voorzien van een breed uiteinde, maar hij kent alleen overhang bij de wielen. Omdat de tail wat omhoog staat is het board niet alleen goed voor cruisen, maar ook voor het maken van tricks.


4.Mindless Core Dancer Compleet Longboard


5.Loaded Boards Longboard Compleet board Bhangra V2 Freestyle & Dancing


Beste longboard voor Bergafwaarts / Downhill

Dit voor de rijders die snel willen gaan, degenen die heuvels opzoeken om op te kunnen rijden. Deze longboards hebben meestal een langer en lager deck voor extra stabiliteit. Als je inspiratie wilt opdoen, bekijk dan de snelste longboarder ooit. Ze hebben zijn snelheid gemeten op 143,89 km/u .

Natuurlijk kun je niet zomaar zo hard gaan rijden, echter zijn er wel longboards die gemakkelijker sneller gaan als anderen. Downhill longboards hebben speciale kenmerken die ze stabieler maken bij hogere snelheden. De meeste van de beste downhill longboards worden gekenmerkt door hun stijve deck en lage bodemvrijheid. Het lage zwaartepunt van de longboard helpt ze stabiel te houden bij hogere snelheden. Voor beginners moet je zeker kijken naar een longboard met een stijf deck of een drop down board.

Met een cruising en freestyle boards, kun je een fatsoenlijk goede longboard krijgen onder de €100, probeer dat niet met een downhill longboards! De beste downhill longboards zullen iets duurder zijn, maar dat is de prijs die je betaalt als je snel wilt gaan. Wil jij met 50km/u gaan als je board net onder je breekt? Als je nu een iets duurder board koopt, bespaar je op de lange termijn veel tijd, geld en ziekte kosten.


1.Globe Geminon Evo 38.0 Downhill Longboard


2.Riviera Heta 40.5” Dropthrough Longboard


3.Riviera Word to the WISE Longboard compleet


4.Cayuga 2 Mindless Longboard 


5.Globe Geminon Micro-drop Coco Hula longboard


Wat als ik niet weet welke board style bij mij past?

Laten we even de tijd nemen om een veel voorkomende probleem aan te pakken. Veel mensen weten namelijk niet welke stijl het beste bij ze past. Welke longboard moet je dan eigenlijk kopen?

Zoals met bijna alles, hebben longboards ook nog algemene longboards die voor alles een beetje gebruikt kunnen worden. Alleen maar omdat je vandaag misschien een longboard wilt om wat te cruisen, maar morgen bergafwaarts rijdt, betekent niet dat je 2 volledig gescheiden boards nodig hebt (voor de pro’s misschien wel).

Zoals te zien is in mijn top longboard review, zijn er een aantal boards die uitblinken in meer dan 1 categorie. Kijk hier als je meer diepgaande informatie wilt over het beste longboard voor jou.


Wat is een longboard?

Een longboard is in wezen een lang skateboard. Lijkt eenvoudig toch? Longboarden kwam uit het skateboarden, toen meer skaters meer wouden dan alleen trucjes. Soms wil je namelijk gewoon snel rijden.

Om dat te doen, werd het longboard geboren. Longboards kunnen variëren van 30 inch tot helemaal voorbij 45 inch en over het algemeen geldt dat hoe langer het deck is, hoe stabieler en sneller het longboard kan gaan.

Longboards zijn gemaakt van 3 afzonderlijke onderdelen (we zullen het daar maar later over hebben), namelijk het deck, de trucks en de wielen. Elk onderdeel is van invloed op de manier waarop de plank rijdt.


Het bouwen van je eigen Longboard

Het belangrijkste aspect bij longboarden is de keuze van het board en de onderdelen. Als u een compleet board koopt, wilt u het hele pakket: goede trucks, goede wielen en een goed deck als basis voor de onderdelen. Als u losse onderdelen koopt, kunt u het board iets meer op je wensen afstemmen.

Wat je ook wilt doen, je moet één ding accepteren: er zijn veel verschillende onderdelen die in een longboard gaan en er zijn veel verschillende opties voor elk onderdeel.

De enige manier waarop je het beste een longboard kunt gaan bouwen is, als je het einddoel voor ogen houdt. Wil je bijvoorbeeld een lichte en wendbare cruiser voor dagelijks gebruik? Zoek daar dan de voorwerpen voor.


Longboard deck

Het grootste deel van een longboard is ook een van de belangrijkste: het longboard deck. De beste longboards hebben een longboard deck dat past bij hun stijl van rijden.


Board Vorm: Directioneel vs. Symmetrisch

Board Shape is het allereerste waar je naar moet kijken in een longboard deck, omdat het bepaalt op welke manier je je longboard kunt rijden. Als een longboard directioneel is (een pintail longboard zoals de HDO Longboard Tamarack is een goed voorbeeld), dan kan het maar in één richting worden gereden.

(Links Directioneel, Rechts symmetrisch) Zie het verschil in vormen.

Als uw longboard deck symmetrisch is kan het longboard in beide richtingen worden bereden. Het enige voordeel van een symmetrische plank is dat je er in beide richtingen op kunt rijden. Dit is handig als je gaat slide, want dan wijst je longboard uiteindelijk de verkeerde kant op.

Als het gaat om verschillende boardvormen voor verschillende stijlen, zal bijna elk eenvoudig cruising longboard en sommige van de beste longboards voor downhill richtinggevend zijn. Freestyle longboards zijn meestal symmetrisch vanwege de trucs.


Deck Style

Het deck style is het tweede belangrijkste onderdeel om naar te kijken bij het kiezen van de beste longboard. De style van een longboard deck heeft invloed op de stabiliteit van het longboard, hoe gemakkelijk het is om te duwen op een vlakke ondergrond, en hoe goed het bochten maakt.

De style van het deck heeft vooral invloed op het zwaartepunt van de plank (hoe ver de plank van de grond is). Hoe hoger het longboard van de grond is, hoe minder stabiel het is en hoe moeilijker het zal zijn om te duwen voor lange afstanden. De afweging is dat hogere longboards meestal beter zijn in het maken van bochten dan lagere longboards.

Er zijn 4 stijlen waar ik het over zal hebben. Om te verwijzen, de deckstyle verwijst naar hoe de truck is gemonteerd op het longboard deck en hoe de positie ervan zich verhoudt tot waar de rijder staat.

Van links naar rechts: Top Mount, Drop Through, Drop Down, en Double Drop

Top Mount Longboards

Meestal de goedkoopste longboard deck vorm, in deze samenstelling wordt het longboard deck direct boven op de trucks gemonteerd. Dit betekent dat het zwaartepunt hoog is, waardoor er een wendbaar longboard ontstaat dat zeer geschikt is om mee te cruisen of te carven.

Drop Through Longboards

Zoals de naam al doet vermoeden, worden de trucks in de drop through samenstelling door het longboard deck heen gemonteerd. Dit betekent dat de grondplaat van de truck boven het deck zit, terwijl de rest van de longboard truck zich onder het deck bevindt. Dit maakt een board stabiel voor beginners.

Deze stijl is geweldig voor lange afstand woon-werkverkeer, downhill en freeriden. Ik denk dat dit een geweldige mix is tussen wendbaarheid en snelheid.

Drop Deck

Drop Deck longboard decks hebben bijna een verlengde U-vorm. De uiteinden van het board zitten hoger dan het midden van het board wat leidt tot een laag zwaartepunt en een zeer stabiel longboard. De trucks zijn bovenaan gemonteerd in de drop deck samenstelling. Dit type longboard is geweldig voor downhill, omdat de drop de rijder beschermt en de rijder de mogelijkheid biedt om zijn voeten in elke kant te klemmen.

Double Drop

Deze samenstelling is niet zo gebruikelijk als de andere drie. Het is een combinatie van de drop-down stijl en drop through. De uiteinden van het dek zijn weer hoger dan het midden, maar de trucks zijn gemonteerd in een drop through samenstellnig waardoor de plank het laagste uit een longboard dek stijl is. Dit is moeilijker te bouwen dan de andere dekstijlen waardoor het minder gebruikelijk en duurder is. Deze dekstijl wordt bijna uitsluitend gebruikt voor afdalingen.

Hoewel de longboard dekstijl en de vorm van de plank de belangrijkste kenmerken zijn om u te helpen bij het kiezen van een longboard dek, zijn er een aantal andere belangrijke kenmerken zoals lengte, de constructie van de plank, flexibiliteit, kicktail vs. geen kicktail, en andere die ik niet behandel in deze gids. Als u meer informatie wilt, bekijk dan hier mijn uitgebreide gids voor het kiezen van een longboarddek. Het gaat over absoluut alles wat je nodig hebt om je volgende longboard dek te kopen.


Longboard trucks

Naast het dek zijn de longboard trucks misschien wel het op één na belangrijkste stuk van elk longboard. Longboard trucks zijn het T-vormige stuk metaal dat het dek van het longboard verbindt met de wielen. Ze bepalen vooral hoe snel je longboard draait en moeten worden gekozen bij de keuze van de vorm van het dek.

Als je een beginner bent, maak je dan geen zorgen over het kiezen van een specifiek paar trucks voor je longboard op dit moment. Zoals te zien is in mijn favoriete longboard lijst bovenaan, raad ik elke beginner aan om een longboard compleet te kopen – dat betekent dat hij alles heeft wat je nodig hebt om direct te gaan rijden.

Echter, voor rijders die op zoek zijn naar een upgrade van hun huidige board, zijn de trucks een van de beste toegevoegde waarde die je kunt maken voor elk longboard. De kardinale regel bij het kiezen van je trucks is om ze aan te passen aan de vorm van je deck.

Als je niet vooruit plant, kunnen je trucks te flexibel zijn voor de vorm van je deck, waardoor de wielen je deck kunnen raken tijdens het rijden (deze voorwaarde staat bekend als wheelbite en eindigt meestal met het vallen van de rijder).

Als je meer wilt weten over de rol van trucks en het verschil dat truckbreedte maakt of reverse kingpin trucks versus gewone kingpin trucks, zie dan mijn volledige artikel over longboard trucks uitgelegd.


Longboard wielen

De longboard wielen zijn het minst belangrijke onderdeel van een longboard (natuurlijk heb je ze wel nodig). Hoewel ze minder belangrijk zijn dan de keuze van je deck en longboard truck, hebben ze zeker invloed op de manier waarop je je longboard rijdt.


Longboard wielen kiezen

Om te kunnen kiezen voor de beste longboard wielen, moet je eerst 2 belangrijke kenmerken van de longboard wielen begrijpen. Namelijk de diameter en de durometer.

De diameter van het wiel is belangrijk om uit te zoeken, omdat het van invloed is op hoe snel je op je board kunt gaan. Normaal gesproken ligt de diameter voor je longboard wielen tussen de 64 en 80mm in diameter, 70mm is de meest voorkomende maat.

Grotere wielen hebben moeite met op tempo te komen, maar behalen hogere topsnelheden. Kleine wielen starten sneller op, maar zijn de topsnelheden een stuk lager. Grotere wielen kunnen ook beter over grotere scheuren of kiezels in de weg rollen dan kleinere wielen.

Wanneer je een diameter voor je wiel kiest, zorg er dan voor dat het op je board past zonder dat het wielbeten veroorzaakt! Als je longboard reverse kingpin trucks en wieluitsparingen heeft, moet je in staat zijn om elk formaat wiel te passen. Op een longboard zonder wieluitsparingen moet je echter een riser pad toevoegen om de wielen boven 70 mm te kunnen plaatsen.

Foto credits: reviewlongboards

De durometer is een maat voor de hardheid van het wiel. De meeste wielen zijn gemaakt van polyurethaan. Hoe hoger het getal, hoe harder het wiel.

Hardere wielen zijn over het algemeen sneller dan zachte wielen. Hoe zachter het wiel, hoe beter de grip. Over het algemeen geldt dat hoe langer je longboard, hoe groter en zachter de wielen moeten zijn voor de stabiliteit.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *